• Bespaar vele euro's
  • Topkwaliteit en vele decors
  • Beste prijs van Vlaanderen
  • Ook montage in Nederland
  • Traprenovatie met leer

Trap vernieuwen

Een trap laten renoveren gebeurt vaak om verschillende redenen. De ene wil die oude trap de glorie geven die hij verdient terwijl de andere hem liever wegstopt zodat het net lijkt of er een nieuwe trap staat. Waar jouw voorkeur ook naar uitgaat, als het om traprenovatie aankomt heb je heel wat mogelijkheden:

Trap laten zandstralen, schilderen of aanpassen? Vraag hier vrijblijvend offertes op maat aan.

 

Trap vernieuwen met overzettreden

De snelste en meest gebruikte methode om een trap te renoveren is door de bestaande treden te bekleden met valse treden. Dit wordt ook wel het trede-over-trede principe genoemd. Overzettreden hebben een minimale dikte en zijn niet te onderscheiden van massief hout wanneer je kiest voor een afwerking met houtstructuur. Voor trappen met een kwartdraai zijn er ook bredere overzettreden verkrijgbaar. Deze kunnen dan perfect op maat gezaagd worden.

 

Overzettreden zelf monteren

Overzettreden zijn verkrijgbaar in de meeste doe-het-zelfzaken en kan je mits enige handigheid perfect zelf plaatsen. Qua prijs mag je rekenen op een bedrag vanaf 75 euro per trede (overzettrede met stootbord).

De trapbomen (zijkanten van de trap) mee uitwerken in hetzelfde materiaal is vaak niet mogelijk bij zelfbouwpakketten.

De meeste doe-het-zelvers kiezen er dan ook voor om deze eerst te schilderen in een ander kleur. Door de geringe dikte van de treden kan je de gerenoveerde trap perfect laten aansluiten op de bestaande vloeren.

 

Overzettreden laten monteren

Er bestaan heel wat firma’s die zich gespecialiseerd hebben in traprenovatie met overzettreden. Deze bieden een ruim gamma aan mogelijkheden aan en kunnen ook de trapbomen en leuning perfect renoveren binnen dezelfde stijl. Het gebruikte materiaal is ook beter op gebied van onderhoud en nazorg.

De gemiddelde prijs voor een complete overzet-trap begint vanaf 150 euro per trede. Voor een correcte richtprijs doe je er goed aan verschillende offertes aan te vragen. Prijzen kunnen al snel verschillen naargelang de moeilijkheidsgraad, aantal treden en bereikbaarheid

Uw trap vernieuwen met behoud van het oorspronkelijk karakter.

Wil je de charme van je oude houten trap in ere herstellen, dan zijn er heel wat mogelijkheden. Wil je zelf aan de slag, dan kan je de trap afschuren of decaperen. Ga je de traprenovatie laten uitvoeren, dan kan je kiezen voor zandstralen. Eens de oude restanten van verf en lijm verwijderd zijn, kan je de trap opnieuw beschermen met een laag vernis of beits.

Het oplappen van een oude trap is een zeer tijdrovend werk waar je al snel enkele weken werk aan hebt. Je pakt dit dan ook best gestructureerd aan. Test verschillende methodes uit en kijk na op welke manier de vuile lagen het snelst verdwijnen. Welke methode het meest doeltreffend is, is afhankelijk van de gebruikte ondergrond.

Als doe-het-zelver kan je kiezen uit schuurpapier, afbijtmiddelen of een verfbrander. Ongeacht de methode moet je altijd een masker dragen zodat schadelijke stoffen niet ingeademd kunnen worden. Oudere trappen kunnen ook bekleed zijn met loodverf. Dit is bijzonder giftig en dient met de nodige voorzorg behandeld te worden. Plak de deuropeningen rondom ook steeds goed af zodat het stof zich niet gaat verspreiden.

 

 

Gommen als alternatief

Zandstralen is een techniek waarbij kleine zandkorrels onder hoge druk op de trap gespoten worden. Deze zullen de vuile lagen afschrapen tot het zuivere hout opnieuw zichtbaar is. In vergelijking met schuren gaan zandstralen bijzonder snel en kan men ook veel egaler werken. Moeilijk te bereiken plekjes zijn geen probleem en ook de leuning kan op deze manier gerenoveerd worden.

Traprenovatie door middel van zandstralen kan enkel gebeuren bij harde houtsoorten zoals beuk en eik. Bij zacht hout zoals den kunnen er snel groeven opduiken door de hoge druk. Zandstralen wordt naast het renoveren van trappen ook toegepast bij het renoveren van een dak, eiken keukens en oude meubels.

 

Prijs trap gommen

Je trap laten renoveren door zandstralen is niet alleen bijzonder knap maar ook vrij goedkoop in vergelijking met de andere vormen van traprenovatie. De prijs wordt bepaald door de dikte van de vuile lagen en de gebruikte materialen. Het spreekt voor zicht dat er meer werk is aan trappen met 10-tallen lagen verf of trappen waar een loper op vastgelijmd was.

 

trap vernieuwen